DE ZEVENREIJEN

Binnenkort in verhuur!

  • Op de locatie Schoutstraat en Raadhuisplein (voormalig cultureel centrum De Boemerang) zijn 6 huurwoningen gerealiseerd, 4 tussenwoningen en 2 hoekwoningen.
  • Schrijf je nog snel in via KIN Makelaars.
Direct inschrijven!

Omgeving

Gilze en Rijen liggen hemelsbreed vier kilometer uit elkaar, maar over de weg via Hulten, is het 5,5 kilometer, omdat de Molenschotse Heide en vliegbasis Gilze-Rijen en de A58 ertussenin liggen.

Vóór de vestiging van de vliegbasis was dit niet het geval en liep er een nagenoeg rechte weg naar Gilze over de Nerhovensche Heide. Het bedevaartsplaatsje Molenschot ligt westelijk, het verst van Tilburg. Gilze en Hulten, dat in de oorlog grotendeels verwoest werd, liggen sinds de laatste uitbreiding van de Reeshof dichter bij het Tilburgse woongebied dan bij Rijen of Molenschot. Het mediaconcern Audax en de vliegbasis zijn grote werkgevers; verder bieden Tilburg, Breda en Oosterhout werkgelegenheid.

Rijen is de grootste plaats van de Nederlandse gemeente Gilze en Rijen. Ook bevindt zich hier het gemeentehuis. Rijen is gelegen ten noorden van de A58, tussen Breda en Tilburg. Op 1 januari 2020 had het dorp 16.765 inwoners (CBS). Het hart, met gemeentehuis en winkelcentrum, ligt rondom de Hoofdstraat.

Gilze is een dorp in de gemeente Gilze en Rijen ten zuidwesten van Tilburg, in de provincie Noord-Brabant. Op 1 januari 2020 had het dorp 7.930 inwoners (CBS). Gilze is een van de oudste plaatsen in het land van Breda. Ten westen, zuiden en oosten van Gilze liggen uitgestrekte landbouwgebieden, vooral aan de zuidzijde begrensd door boscomplexen; Prinsenbos, Annabos en de Ulvenhoutse Bossen.

 

Natuur

Ten oosten van Rijen ligt een grootschalig ontginningslandschap. Hier lopen de Grote Leij, de Kleine Leij en de Landscheiding in noordelijke richting. Al deze riviertjes komen uiteindelijk in de Donge uit.

Het landschap ten zuiden van Rijen, de voormalige Molenschotse Heide, wordt gekenschetst door militair gebruik.

Ten westen van Rijen bevindt zich de Boswachterij Dorst, een uitgestrekt bosgebied. Aansluitend, ten noorden van Rijen, het bosgebied De Duiventoren. Ten zuiden is de Molenschotse Heide. In het noordoosten loopt het Wilhelminakanaal, met het broekgebied Lange Rekken tussen dit kanaal en de Donge in gelegen.

Historie

De naam Rijen komt vermoedelijk van Rijt, dat “kleine waterloop” betekent. Van de jaren ’20 tot ’50 van de 20e eeuw was de spelling Reijen soms in gebruik. Naar verluidt vonden de leerfabrikanten dit chiquer staan.

Rijen was vanouds een buurtschap van Gilze. Lange tijd bleef Rijen veel kleiner dan Gilze. In 1863 opende het station Gilze-Rijen. Dit gaf aanleiding tot de komst van enige industrie. Vooral door de opkomst van de leerindustrie groeide Rijen zeer snel, en toen in 1944 het gemeentehuis in Gilze door de bezetter werd verwoest, verplaatste men de zetel van het gemeentebestuur naar het inmiddels grotere Rijen.

 

Voorzieningen

Diverse voorzieningen zoals basisscholen, supermarkten, een drogisterij, een bank, de bibliotheek, sportvelden, etc. zijn binnen handbereik.

Rijen heeft 5 basisscholen, Rooms-Katholiek (3), Protestants-Christelijk en algemeen bijzonder (Jenaplan).

Op donderdagmiddag is de weekmarkt in Rijen van 12.30 tot 17.00 uur op en rond het Wilhelminaplein en een gedeelte van de Stationsstraat. Ruim dertig standplaatshouders die samen met het winkelcentrum de Laverije een gezellige markt uitstralen op het marktplein.

 

Rijen beschikt over een treinstation Station Gilze-Rijen. Verder is er een busverbinding van Arriva Personenvervoer Nederland met Breda, Oosterhout en Tilburg.

De gemeente is over autosnelwegen bereikbaar via de A58 en A27. Daarnaast is tevens de N282 een belangrijke doorgaande weg door de gemeente daar deze de voornaamste wegverbinding is (naast de autosnelweg) tussen Breda en Tilburg. Een andere belangrijke weg in de gemeente is de N260 vanaf de Ring Tilburg via Hulten en Gilze naar Alphen en Baarle-Nassau.